Wat verandert er in 2023 in de energiewetgeving en hoe beïnvloedt dat jouw energierekening?

25 Apr 2023

Wat verandert er in 2023 in de energiewetgeving en hoe beïnvloedt dat jouw energierekening?

Het is een vraag die veel mensen zich stellen: wat verandert er in 2023 in de energiewetgeving? Er worden al enige tijd stappen gezet om onze energieverbruik te verminderen en onze energierekeningen te verlagen, maar wat betekent dit voor ons? Hoe zal de wetgeving onze energierekeningen beïnvloeden?

De komst van het energieakkoord

In 2019 heeft een groep bedrijven en overheidsinstellingen het energieakkoord ondertekend, waarmee ze zich verplichten om hun energieverbruik met 20% te verminderen. Dit betekent dat er strengere wetgeving zal zijn voor bedrijven en overheid met betrekking tot energieverbruik. In 2023 zal het energieakkoord in werking treden, waardoor bedrijven en de overheid verplicht worden energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregelen hebben onder andere betrekking op verlichting, verwarming en airconditioning. Ook zullen er meer investeringen worden gedaan in energiezuinige technologieën.

Hoe beïnvloedt dat jouw energierekening?

Het energieakkoord zal er voor zorgen dat bedrijven minder energieverbruiken, wat resulteert in lagere energierekeningen voor de consument. Omdat bedrijven daarnaast ook verplicht worden in energiezuinige technologieën te investeren, zal er ook meer concurrentie ontstaan tussen energieleveranciers. Dit betekent dat consumenten minder betalen voor hun energiekosten, omdat er meer concurrentie is. Ook zullen er minder energiestromen vrijkomen in het milieu, wat resulteert in minder schadelijke stoffen voor het milieu.

Hoe je energierekening verder verlagen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om je energierekening te verlagen. Zo kun je bijvoorbeeld energiezuinige verlichting gebruiken, zoals LED-verlichting of spaarlampen. Ook kun je je huis isoleren, zodat je minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen. Daarnaast kun je ook kiezen voor energiezuinige apparaten, zoals koelkasten, wasmachines en ovens. Al deze stappen kunnen je helpen je energierekening te verlagen.

Conclusie

De energiewetgeving verandert in 2023. Er zal een energieakkoord in werking treden, waardoor bedrijven en de overheid verplicht worden energiebesparende maatregelen te nemen. Dit zal resulteren in lagere energierekeningen voor consumenten, omdat er meer concurrentie zal zijn tussen energieleveranciers. Daarnaast kun je zelf ook stappen ondernemen om je energierekening te verlagen, zoals energiezuinige verlichting gebruiken en je huis isoleren.